Genbrug! Det' moderne!

Skrevet af Roald Strauss, roaldstrauss@webspeed.dk

Da hele konceptet omkring genbrug opstod i Danmark, og de første butikker åbnede i 70'erne, var det i manges øjne noget som var reseveret til "de fattige". Det var en generel udbredt holdning, at når man gik i tøj fra genbrug, så var det fordi man ikke havde råd til andet, og derfor snakkede man ikke højt om sine køb i genbrug.
Nu omkring 30 år efter de første butikker åbnede, har holdningerne ændret sig en del. Genbrug er i høj grad blevet moderne. Det ene TV-program efter det andet viser os hvor nemt det er at købe brugt og sætte i stand. Flere og flere køber i dag således brugt af forskellige årsager, og genbrugsbutikkerne i Hobro melder om stadig stigende salg.

Genbrug i Hobro

I Hobro er der rig mulighed for at benytte sig af genbrug, idet vi har hele 5 genbrugsbutikker i byen, og de har alle lidt blandet sortiment.
Genbrugsloppen har mange gode og billige bøger, film, spil og også fine møbler og tøj. Skal man bruge et fjernsyn eller en computer må man dog besøge Y's Mens MarkedIM Genbrug eller Kirkens Korshær. De sælger lidt af det hele; både møbler, isenkram, spil, malerier, computere, stereoanlæg, lamper og meget andet. Y's Men's Marked sælger dog ikke tøj, men det gør så til gengæld Genbrugsen, som også sælger sko og andet tekstil-tilbehør som f.eks. lynlåse og knapper. Så hvilke butikker du skal besøge handler meget om hvad du er på jagt efter.

De forskellige genbrugsbutikker støtter også forskellige organisationer, så hvis du har en holdning til noget bestemt du (ikke) vil støtte, så har det også betydning.

Glasbord, sofagruppe og møbler til børneværelset hos Genbrugsloppen

Egentlig mangler Hobro kun én slags genbrugsbutik; nemlig en decideret computer- og radio/TV genbrug. Alt genbrug skåner miljøet, men at genbruge elektroniske apparater er noget af det som skåner miljøet mest, hvorfor firmaer som f.eks. Dell og Microsoft også anbefaler dig at give din gamle computer til genbrug. Din gample computer kan sagtens bruges til formål du ikke lige umiddelbart kunne have troet. Særligt de ældre computere fra 80'erne og 90'erne har stor interesse for samlere i dag. Hobbyister kan også stå og mangle en ældre computer til f.eks. styring af deres modeltog, eller et hjemmelavet alarmsystem (som i disse dage vist også er en god ting at have), og det vil man som hobbyist jo ikke bruge en formue på. Din 17" CRT skærm kan også sagtens bruges til at erstatte den 14" pensionisterne ofte stadig sidder og bruger.
Genbrugspladsen i Hobro melder om et stigende antal afleveringer af elektroniske apparater som fjernsyn og computere, der typisk ikke fejler noget men som kun smides ud fordi det nye trend hedder fladskærme - og det er jo helt forkert!! Du skal aflevere dine sager helt andre steder - hvis du da ikke kan sælge det, og genbrugsbutikkerne ikke tager imod det.

Din gamle mobil-telefon kan du aflevere hos Dansk Røde Kors (hvis den stadig virker). Hvis den ikke virker kan du aflevere den hos TDC som så sørger for at skrotte den korrekt. Din gamle printer kan du aflevere hos Blækgrossisten i Randers. Du kan også sætte dine gamle sager til fri afhentning på www.storskrald.dk. eller www.gulgratis.dk eller www.dba.dk.

Stort sortiment

At man kan spare penge ved at handle i genbrug er ikke nogen nyhed. Det ved vi godt. Nyheden er derimod at udvalget af varer i genbrugsbutikkerne i løbet af de sidste 30 år er vokset en hel del. Samtidig er antallet af genbrugsbutikker også vokset betydeligt. Det betyder at der idag næsten ikke findes noget du ikke kan finde brugt, tit og ofte også i meget fin stand. Det hænger nok sammen med en anderledes livsstil i dag, hvor man tidligere brugte sine sager indtil de vitterligt ikke kunne bruges længere, skifter folk i dag alt ud regelmæssigt blot for fornyelsens skyld. Og hvis ingen i familien kan bruge det gamle, foræres det heldigvis ofte til genbrug fordi der i dag er så mange butikker man kan forære det til. Det resulterer jo så i den anden ende i et stort udvalg af varer i genbrugsbutikkerne, og dermed er det jo mere spændende at besøge butikkerne.

Glas, elektronik, malerier og tøj hos IM Genbrug

Mange fordele og gode gerninger

Der er mange fordele ved genbrug, både for de der handler i genbrug og for de der forærer deres sager til genbrug. Ved at give til genbrug slipper du for at køre på lossepladsen. Genbrugsbutikken kommer gerne og henter sagerne for dig. Dermed sparer du tid og penge.
Idet du giver til genbrug er du samtidig også med til at skåne miljøet, og det er i disse tiderne en større faktor end det nogensinde har været før. Du kan have god samvittighed over at du også støtter en god sag, idet overskuddet på de fleste genbrugsbutikker går til nødhjælp, spejdere eller en anden organisation som støtter en svagtstillet gruppe. Og til sidst kan du læne dig tilbage og tænke på at du har glædet en person et sted som stod og manglede lige præcis det du afleverede. (Og de som blot smed ud bør sidde og have dårlig samvittighed).

Fjernsyn, tøj og sofa hos Kirkens Korshær

Alt kan bruges

Du har sikkert tit smidt noget ud, fordi du var 100% sikker på at ingen ville kunne bruge det? Lad mig sige det kort: Forkert! Der findes altid en eller anden som kan bruge det! Smid ikke ud! Giv til genbrug!
Der vil selvfølgelig altid være undtagelser, men der er mange som smider alt for mange penge i skraldespanden, og det er jo synd på flere måder. Genbrugsen på Jernbanegade tager f.eks. imod alt tøj. Det der ikke kan sælges i Danmark sendes videre til udlandet, og det bomuldstøj som er ubrugbart bliver klippet til klude og sælges til et andet firma. Kirkens Korshær i Adelgade tager også i mod alt tøj der er brugbart. Det de ikke kan sælge i Danmark sendes ligeledes videre til udlandet.

Du smider vel ikke VHS film ud fordi du er gået over til DVD, vel? Hvad med børnenes gamle legetøj? Vidste du at der findes mange mennesker som samler på de figurer man får i Kinderæg? Giv til genbrug! Der er også mange som samler på kuglepenne, tørklæder, lightere, knapper og frimærker. Når du modtager et brev med et stemplet frimærke, så klip hjørnet med det stemplede firmærke af kuverten og giv det til genbrug.
Er du en af dem som skrotter dit gamle fjernsyn eller computer, bare fordi den ikke er moderne længere? Så aflever hos genbrug i stedet for at smide ud! "Jamen den er over 10 år gammel" siger du? Der er mange 20 år gamle computere som er samler-objekter i dag, og som du måske endda kunne tjene penge på. Fået nyt stereoanlæg og ved ikke hvad du skal gøre af din gamle radio? Det skal jeg fortælle dig: Den skal til genbrug så naboen kan købe den til værkstedet!

Hobro har også en fin Læsehest, hvor du kan bytte dine gamle film (dog ikke længere VHS), computerspil og bøger med andre film, computerspil og bøger. Da Læsehesten også har helt nye titler, kan du med fordel aflevere dine brugte film i bytte for et nyt computerspil.

Tøj, sko og tekstil tilbehør fra Genbrugsen

Genbrugsbutikkerne er med på moden - og Internettet

I disse moderne tider hvor næsten alle, både privat personer og firmaer, skal have en hjemmeside, er genbrugsbutikkerne også begyndt at være med. Søger man lidt efter genbrug på nettet, kan man sagtens finde nogle genbrugsbutikker som har lagt billeder af deres varer ud på nettet, så man kan sidde hjemme i stuerne og søge efter en bestemt vare. Jeg spår, at vi indenfor de næste 3 år ser en landsdækkende web-løsning som alle landets genbrugsbutikker frit kan benytte til at lægge udvalgte varer online, så folk kan sidde hjemme og søge efter det, og så håber jeg at genbrugsbutikkerne i Hobro vil være med. Det kan blive en stor gevinst for både genbrugsbutikkerne og samlere, og dermed også for miljøet og diverse hjælpe-organisationer.


Genbrugsbutikker i Hobro

Her kan du se en liste over genbrugsbutikker i Hobro.

Y's Men's Marked

Støtter alle former for spejderarbejder og ellers fortrinsvis kristne projekter.

Ålykkevej 6
Tlf.: 9852 0405
Åbningstider
Onsdag kl 15 - 17:30


Kirkens Korshær

Støtter byarbejdet i Randers

Adelgade 56
Tlf.: 9851 2243
Åbningstider
Mandag - fredag kl 10 - 17
Lørdag kl 10 - 13


IM Genbrug

Støtter Indre Mission og søndagsskoler

Lillegade 7
Tlf.: 9672 9040 el. 9852 2617
Åbningstider:
Mandag – Fredag kl. 13 – 17
Lørdag 10 - 12


Genbrugsloppen

Støtter og drives af udviklingshæmmede der er i beskæftigelse ved Mariagerfjord Kommunes værested "Blæksprutten"

Kløvermarksvej 10
Tlf.: 9851 1240
Åbningstider:
Tirsdag - Torsdag kl. 13 – 17
Søndag kl 13 - 17


Genbrugsen

Støtter Folkekirkens Nødhjælp

Jernbanegade 1
Åbningstider:
Mandag - Fredag kl. 9:30 – 17
Lørdag kl 9:30 - 13


Links til online genbrugsbutikker

http://www.karens-krambod.dk

http://www.2ndhanddeluxe.dk

http://www.retroen-genbrug.dk

http://www.abcantiknet.dk

 

Denne artikel er skrevet af Roald Strauss. Har du lyst til at skrive en artikel, så klik her. Alle kan være med.

HobroNET.dk drives på ulønnet frivillig basis i samarbejde med Villumsign,
som har givet os en gratis VillumCMS til formålet der gør arbejdet og tidsforbruget med siden minimal.